M. od . u.L.ar

 


Το modular synthesizer είναι πολλά πράγματα. 

Είναι ο ήχος των εξωγήινων στο σάουντρακ μιας ταινίας, ένα μικρό πέρασμα σε ένα μουσικό κομμάτι, μια μπότα σε ένα μπιτ που σου δονεί τους πνεύμονες… Eίναι μια ελευθερία, το έργο ολόκληρης ζωής κάποιου, το μισό –κάθε- μισθού κάποιου άλλου, ένας οργανισμός που μεγαλώνει μαζί σου... Οι πολύπλευρες δυνατότητες, η μοναδικότητα στη σύνθεση κάθε συστήματος και βέβαια το ατελείωτο φάσμα ήχων το έβαλε σε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, πολλές φορές βοηθώντας στην γέννηση νέων.

 


 
Έπειτα από την μετάλλαξη του σε semi-modular και fixed architecture synthesizers και αφήνοντας την ιστορία, μέσα από την Dianna Ross και τους Yellow Magic Orchestra έως τους Dephosphorus και τους Tool, να δείξει την διαχρονική αναγκαιότητα του και εκτός των πειραματικών πλαισίων, το modular synthesizer τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει για τα καλά! Σε περισσότερα formats, προσβάσιμο σε όλους (με την τεχνολογία να γίνεται όλο και πιο φθηνή και εύκολη, το DIY γίνεται σχεδόν απαραίτητο) και με την εμμονή του analog synthesis των τελευταίων ετών να γυρνάει τα γρανάζια των σχεδιαστών (και του εμπορικού κόσμου βέβαια), η εξέλιξη είναι ασταμάτητη και οι δυνατότητες που προσφέρει ακόμα και ένα μικρό modular σύστημα είναι out of this world! (Δηλαδή από εκεί που μας ήρθε εξαρχής😏)

Στα παρακάτω επτά, τυχαία διαλεγμένα άλμπουμ, παλιοί και νεότεροι δημιουργοί γυρνώντας κουμπάκια και κουμπώνοντας βυσματάκια, αποδεικνύουν πως η ευελιξία και το εύρος των ήχων και των εφαρμογών τους από ένα modular synthesizer σύστημα, ήταν και είναι απεριόριστα.


 

Morton SubotnickSilver Apples of the Moon (1967)
Δούλεψαν μαζί με τον Don Buchla για την δημιουργία του Buchla συστήματος και με την κουλτούρα της California εκείνης της εποχής, σχηματίστηκε το West Coast approach.

Check

 

Mort GarsonBlack Mass (1971)
Τι να πρωτοπείς για το βιογραφικό του Mort Garson! Από δουλειές με την Doris Day και για διαφημιστικούς δίσκους-δώρο με την αγορά φυτών και… στρωμάτων, μέχρι το soundtrack για την τηλεοπτική μετάδοση της προσελήνωσης του Apollo 11 και το φλερτ με το occult… με Moog αποχρώσεις.


 

Hideki MatsutakeVenus (1981)
Στα 19 του χρόνια βοηθός του Isao Tomita, μετέπειτα γνωστός ως το τέταρτο μέλος των Yellow Magic Orchestra, τώρα Chairman of Japan Synthesizer Programmers Association. Εδώ με ένα E-MU modular και τον Vinnie Colaiuta.

Check 

Venetian Snares - Traditional Synthesizer Music (2016)
Στο ηχογραφημένο live στο στούντιο, χωρίς overdubs και editingTraditional Synthesizer Music”, ο άρχων του breakcore μας μαθαίνει programming, κυρίως σε Eurorack modular.
 
 

Ansome - Hounds Of The Harbour (2019) 

O κωλοπαιδαράς από την Κορνουάλη που σου μπιστάει το κεφάλι στην κονσόλα και στο ξυρίζει με distortion, ξεκίνησε την δική του σειρά με Eurorack modules.

 

BengeThirteen Systems (2020)

Δεκατρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Twenty Systems”, το οποίο ο Brian Eno είχε χαρακτηρίσει ως "a brilliant contribution to the archaeology of electronic music", ο Benge επανέρχεται με… δεκατρία tracks, χωρίς overbuds και μόνο με modular συστήματα αυτή τη φορά!

Check

 

Richard DevineSYSTIK (2020)
Αν έχεις δει κανα βίντεο από το στούντιο του Richard Devine, θα εκπλαγείς όταν μάθεις πως σε αυτό το ΕΡ χρησιμοποίησε ένα 7U Eurorack modular σύστημα, δύο πετάλια εφφέ, ένα drum machine και δύο TB-303, μόνο. Ναι, γι’αυτόν είναι «μόνο»!

Check



Εκτός λίστας και κατευθείαν από το διάστημα το εξώτερον:
snare roll-snare roll-snare roll-crash!



Tangerine Dream – Phaedra (1974)
Check











Βολτάζ

Comments

Popular Posts